ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
18_11_2019

Αναψυκτήριο - Εστιατόριο στην παραλία Σχοινιά

Παύλος Αραβαντινός _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Ψυχαγωγία
Χρόνος μελέτης
2014
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
95m2
Επιφάνεια οικοπέδου
4057m2
Κόστος
90000€
Διεύθυνση έργου
Σχοινιάς, Μαραθώνας, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το αναψυκτήριο - εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή του Μαραθώνα και είναι κτισμένο πάνω στην άμμο του Σχοινιά. Ζητούμενο ήταν να σχεδιαστεί ένα χαμηλού κόστους, λειτουργικό κτήριο, που θα ενσωματώνεται στο φυσικό τοπίο και θα εξασφαλίζει προστασία από τον ήλιο και τον βοριά και επαφή με την παραλία και τη θάλασσα. 

Η γενική διάταξη είναι λιτή, με σαφή γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Αποτελείται από δύο τμήματα: τους λειτουργικούς και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα, τουαλέτες, αποδυτήριο, αποθήκη) και τον κύριο χώρο bar - εστιατορίου. Η βασική σύνθεση προκύπτει από τον διαχωρισμό των δύο τμημάτων και την ελαφριά στροφή τους σε επίπεδο κάτοψης, σε σχέση με τα όρια του οικοπέδου, τον προσανατολισμό, τον άνεμο και τη θέα. 

Η πέργκολα αποτελεί προέκταση του εστιατορίου και παράλληλα δημιουργεί ένα μεγαλύτερο μέτωπο προς την κατεύθυνση της θέας και της θάλασσας. Τα μεγάλα ανοίγματα και η σκιά της πέργκολας, όπως συμπληρώνεται από αυτήν μιας ώριμης κουκουναριάς, συμβάλλουν στη διάλυση των ορίων μεταξύ κτισμένου και φυσικού χώρου. 

Η, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, ελαφριά κατασκευή από ξύλο δεν επιλέχθηκε μόνο από την ανάγκη για ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου κατασκευής, αλλά και για τη βιωσιμότητα και την αρμονική της σχέση με το περιβάλλον.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Εκτέλεση έργου
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2016': Βραβείο στην κατηγορία ‘Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2011-2015’.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.