ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_07_2019

Ανάπλαση πέτρινης κατοικίας στο Λεύκτρο

hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Νίκος Χατζημιχάλης _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
151m2
Επιφάνεια οικοπέδου
230m2
Κόστος
250000€
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Λεύκτρο, Μάνη, Μεσσηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο αφορά την ανάπλαση μιας τυπικής Μανιάτικης κατοικίας στον οικισμό Λεύκτρο.

Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους και η σαφής διαφοροποίηση των νέων κατασκευών-παρεμβάσεων ως ένθετων εντός τού, αποτέλεσε τη βασική αρχή στη μελέτη του έργου.

Η ανάλαφρη μεταλλική κατασκευή, σε διάλογο με τους ογκώδης πέτρινους τοίχους και κρατώντας απόσταση από αυτούς, επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων της κατοικίας και κάνει διακριτές τις επεμβάσεις στο υπάρχον κτίσμα.

Η κλίμακα, στο πρώτο σκέλος της μαρμάρινη και στη συνέχεια μεταλλική, συνδέει τα τρία εσωτερικά επίπεδα της κατοικίας και καταλήγει στον όροφο του καθημερινού, ο ενιαίος χώρος που αποτελείται από την τραπεζαρία και το καθιστικό.

Σε επαφή με τον κυρίως όγκο του σπιτιού, στο ‘παράσπιτο’, ο υπάρχων θόλος επισκευάστηκε και ο χώρος διαμορφώθηκε σε υπνοδωμάτιο. Πάνω από αυτό βρίσκεται η κουζίνα σε επικοινωνία με την τραπεζαρία και το ‘λιακωτό’.

Μια παλιά ξύλινη αυλόπορτα οδηγεί στην εσωτερική αυλή της κατοικίας, πλακοστρωμένη από τοπικό κιμισίρι. Από την αυλή, η εξωτερική σκάλα καταλήγει στο λιακωτό του ορόφου, όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος με διπλό τοξωτό μαρμάρινο υπέρθυρο, που μας οδηγεί στο καθημερινό. Το λιακωτό επεκτάθηκε με μεταλλικούς προβόλους δημιουργώντας ένα εξωτερικό καθιστικό μπροστά από την κουζίνα. Ο εξώστης καταλήγει σε μεταλλική σκάλα, που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2013', βραβείο (κατ' ισοβαθμίαν) στην κατηγορία 'Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2010-2012'. 

'Η χρήση του χώρου και του ερειπίου είναι ευφυής. Η υλική απόδοση, ωστόσο, είναι ίσως υπερβολικά περίπλοκη και ελαφρά. Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνει τόσο έντονη η αντίθεση μεταξύ της παλαιάς λιθοδομής και του νέου υλικού. Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχουν ωραίοι χώροι και ένας εύλογος τρόπος κατανόησης της ανακαίνισης τόσο από λειτουργική άποψη, όσο και από την άποψη της ανάκτησης προϋπαρχόντων χώρων.' Iñaki Ábalos