ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_10_2019

Aνακαίνιση εξοχικής κατοικίας στο Πευκοχώρι

USEARCHITECTURE / Μαρία Κούτσαρη, Αντιγόνη Μανωλάκη _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
100m2
Επιφάνεια οικοπέδου
110m2
Κόστος
25000€
Διεύθυνση έργου
Πευκοχώρι, Χαλκιδική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για την ανακαίνιση μιας εξοχικής κατοικίας εμβαδού 100m2, μέρος συγκροτήματος, στο Πευκοχώρι Κασσάνδρας, εν όψει των μεταβαλλόμενων αναγκών της οικογένειας.

Η κατοικία αποτελείται από ενιαίο ισόγειο χώρο κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού, σε επικοινωνία με συνεπίπεδο κήπο, και όροφο με δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και πατάρι. Οι εργασίες ανακαίνισης εντοπίσθηκαν στο πατάρι και στον κήπο. 

Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν η μετατροπή του παταριού σε τρίτο υπνοδωμάτιο με άνετη πρόσβαση και ιδιωτικότητα, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν στο σπίτι τρία τουλάχιστον ζευγάρια. Οι δύο αυτές βασικές ιδιότητες, άνετη πρόσβαση και ιδιωτικότητα, εξασφαλίσθηκαν με τον σχεδιασμό δύο ειδικών κατασκευών: μιας ξύλινης σκάλας που οδηγεί στο πατάρι και χρησιμεύει ταυτόχρονα σαν αποθηκευτικός χώρος, και ενός μεταβλητού ξύλινου διαχωριστικού, μέσω του κατάλληλου χειρισμού του οποίου ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον αερισμό, τον φωτισμό, την οπτική και την ακουστική επικοινωνία με τον χώρο του δεύτερου υπνοδωματίου.  Η επιλογή των υλικών έγινε έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη απλότητα και ουδετερότητα στο χώρο του παταριού, ο οποίος δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,6m και σε εμβαδό τα 7m2. Οι περισσότερες επιφάνειες, όπως και το χτιστό κρεβάτι,  έχουν καλυφθεί με πατητή τσιμεντοκονία, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία άλλων επίπλων ενισχύει την αίσθηση της λιτότητας και επιτείνει την αίσθηση του χώρου-'δοχείου'. 

Στον υπαίθριο χώρο του σπιτιού εφαρμόσθηκαν οι ίδιες σχεδιαστικές αρχές: λιτές γραμμές και αδρότητα υλικών. Δύο κτιστοί πάγκοι καλυμμένοι με τσιμεντοκονία αντικατέστησαν τα περισσότερα έπιπλα. Για το δάπεδο επιλέχθηκε σχιστόπλακα Καβάλας. 

Επί πλέον έγινε μελέτη ηλιασμού για μελλοντική αντικατάσταση του σημερινού συστήματος σκιασμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2012', έπαινος στην κατηγορία ‘Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2011’
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 1011, 'Βραβεία 2012', τ. 105, 2011, σσ. 124-127.
  • ΔΟΜΕΣ 0412, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Α', τ. 109, 2012, σσ. 60-61.