ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_10_2019

Αναγνωστήριο και καφέ στην Πάτρα

Μυρτώ Κιούρτη _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία
Χρόνος μελέτης
2013
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Συνολική επιφάνεια
400m2
Επιφάνεια οικοπέδου
235m2
Κόστος
100000€
Διεύθυνση έργου
Πάτρα, Αχαΐα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο χώρος επιμερίζεται με τη βοήθεια ενός συστήματος από πανέλα σε ενότητες που εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις. Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει το μικρό γραφείο για διάβασμα, που απαιτεί αφοσίωση, το μεγάλο τραπέζι για τις ομαδικές εργασίες μαζί με συμφοιτητές του, μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα από τα μικρά καθιστικά ή να συναντηθεί για καφέ με κάποιον φίλο του στο κλασικό τραπεζάκι. 

Οι επί μέρους χώροι αναπτύσσονται περιμετρικά της κλίμακας ανόδου, η οποία κατασκευάζεται ως σειρά από κερκίδες, όπως αυτές που συναντάει κανείς στα αμφιθέατρα των σχολών ή στις μνημειακές εισόδους ιστορικών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, τα μικρά αυτά ημι-οριοθετημένα δωμάτια παραπέμπουν στα σπουδαστήρια-κελιά των μοναστηριών, του αρχέτυπου δηλαδή εκπαιδευτηρίου στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. 

Η διάταξη του χώρου καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, απαιτώντας από όλους να λειτουργούν μαζί, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής, προκειμένου να σεβασθούν τον διπλανό τους. Αντίθετα με την αρχική επιθυμία του ιδιοκτήτη για διαχωρισμό της περιοχής διαβάσματος από την περιοχή ξεκούρασης με γυάλινο τοίχο, οι προτεινόμενες οριοθετήσεις εγκαθιδρύουν τις συνθήκες ενός κοινωνικού πειράματος και προϋποθέτουν νέες πρακτικές εκ μέρους των ατόμων, με στόχο την κατάκτηση μιας συλλογικότητας που βασίζεται στον σεβασμό του Άλλου. Η αρχιτεκτονική πρόθεση ενισχύεται και νοηματικά από τα graffiti του περιμετρικού τοίχου τα οποία οπτικοποιούν μια σειρά αποφθεγμάτων του Immanuel Kant, του φιλοσόφου που κατ’ εξοχήν στοχάσθηκε πάνω στους νεωτερικούς όρους της κοινωνικής συνύπαρξης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Μελέτη φωτισμού
Επίβλεψη έργου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.