ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
30_09_2020

5ο Γυμνάσιο Αθηνών

Χρήστος Δεληγιάννης _ 2002

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Εκπαίδευση
Χρόνος μελέτης
1998
Χρόνος αποπεράτωσης
2002
Διεύθυνση έργου
Αραχώβης 48, Εξάρχεια, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο σε σχήμα Τ επί των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη, Αραχώβης και Δερβενίων.

Έχει δύο εισόδους σε διαφορετικές στάθμες λόγω της υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στα επίπεδα πρόσβασης από τις οδούς Δερβενίων και Εμμανουήλ Μπενάκη. Μια τρίτη ισόγεια πρόσβαση από την οδό Αραχώβης οδηγεί σε υπόγειο χώρο παρκινγκ κάτω από την αυλή. Διαθέτει έξι αίθουσες Διδασκαλίας, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Φυσικής - Χημείας και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Το κτήριο βρίσκεται σε αστική πυκνοδομημένη περιοχή, δίπλα στην πλατεία Εξαρχείων, για αυτό έγινε προσπάθεια να μειωθούν οι όγκοι του στο ελάχιστο και να υπάρξει ανοιχτός χώρος - κενό ανάμεσα στις πολυκατοικίες που το περιβάλλουν. Βάσει του Γενικού Κτηριοδομικού Κανονισμού, το κτήριο έχει υποχρεωτική στοά επί των οδών Αραχώβης και Εμμανουήλ Μπενάκη. Στην στοά αυτήν αντί για πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος (beton), χρησιμοποιήθηκε επικάλυψη από πολυκαρβονικό υλικό γιο να επιτευχθεί ένα πιο φωτεινό και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Σε αυτό συμβάλλει και η χρήση λευκών περσίδων στην περίφραξη του χώρου, οι οποίες προστατεύουν καλύτερα το παιδιά οπό την μεγάλη διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται στην περιοχή. Οι περσίδες επιτρέπουν την ορατότητα από μέσα προς τα έξω, ενώ εμποδίζουν το ανάποδο και βοηθούν στην ανάδειξη των όγκων του κτηρίου. Επιπλέον λόγω της κλίσης του περιγράμματος του οικοπέδου, οι δυο πλευρές της στοάς έχουν διαφορετικό ύψος, πράγμα που επιτρέπει στον σχεδιασμό να προτείνει λύση στο πρόβλημα της τυπικής γωνίας ενός οικοδομικού τετραγώνου με στοά.

Στην βορειοδυτική μεσοτοιχία του οικοπέδου έγινε εικαστική επέμβαση με μεγάλων διαστάσεων εσώγλυφο έργο της Δανάης Στράτου.

 

Υπόμνημα σχεδίων:

1. Αίθουσα Διδασκαλίας
2. Διοίκηση
3. Βιβλιοθήκη
4. Αίθουσα Π.Χ.
5. Κυλικείο
6. Εργαστήριο Φ/Χ
7. Αίθουσα Η/Υ
8. Τουαλέτες
9. Αρχείο
10. Αποθήκη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ