ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_01_2021

2ο Δημοτικό Σχολείο Κάντζας

Χρήστος Δεληγιάννης _ 1995

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Εκπαίδευση
Χρόνος μελέτης
1992
Χρόνος αποπεράτωσης
1995
Διεύθυνση έργου
Πεισίστρατου 22, Λεοντάριο, 153 51, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μελέτη ακολουθεί όλα τα στοιχεία του τυπικού κτηριολογικού προγράμματος του ΟΣΚ για εξατάξιο δημοτικό σχολείο.

Το κτήριο βρίσκεται σε ένα μικρό οικόπεδο σε σχήμα Γ, που περιβάλλεται από δρόμους σε όλες τους τις πλευρές. Από τον μελετητή ζητήθηκε ένα συμπαγές κτήριο με υποχρεωτική κεραμοσκεπή σε συνδυασμό με ένα γήπεδο μπάσκετ. Το κτήριο έπρεπε να τοποθετηθεί στον χώρο σε εφαρμογή του πανταχόθεν ελεύθερου συστήματος, με δεδομένα την στενότητα και το ιδιαίτερο σχήμα του οικοπέδου. Ζητούμενο ήταν η ανεξαρτητοποίηση του χώρου του γηπέδου οπό τις άλλες λειτουργίες του σχολείου, χωρίς να διασπαστεί η οπτική ενότητα με τον υπόλοιπο ισόγειο χώρο άθλησης των παιδιών.

Η λύση που εφαρμόστηκε στηρίχθηκε στην επιλογή της ελλειψοειδούς μορφής. Το κτήριο καταλαμβάνει ολόκληρη την ανατολική πλευρά του οικοπέδου και ανοίγει προς το στενό δυτικό σκέλος. Η οργάνωση των χώρων έγινε σε μορφή πετάλου γύρω οπό μια μικρή κυκλική αυλή, η οποία επεκτείνεται οπτικά προς το δυτικά με το γήπεδο του μπάσκετ (που καταλαμβάνει ολόκληρο το δυτικό σκέλος του οικοπέδου) και προς ανατολικά με την pilotis, που οδηγεί στην κύρια από τις τρεις εισόδους του σχολείου.

Σε τοίχους του κτηρίου έχουν τοποθετηθεί κεραμικά χειροποίητα πλακάκια της Ελένης Βερναρδάκη.

 

Υπόμνημα κατόψεων:

Το ισόγειο περιλαμβάνει: 2 αίθουσες διδασκαλίες (1), γραφεία Διοίκησης (2), αίθουσα πολ. χρήσεων (3), κυλικείο (4), τουαλέτες (5) 

και ο όροφος: 4 αίθουσες διδασκαλίας (1), βιβλιοθήκη (6), αίθουσα φυσικοχημείας (7) και γραφείο συλλόγου και γονέων (8).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ειδικός συνεργάτης